Kde bolo, tam bolo

06.12.2014 15:19

Rozprávka pre dôchodcov

 

„Kde bolo tam nebolo“ a „kde nebolo, tam zase bolo“ – to je hlavná myšlienka „rozprávky“, ktorá má reálne základy. Totiž ona sa skutočne odohrala v jednom DC vo Vranove. 

Ak chcete pochopiť pointu tejto „rozprávky“ – čítajte a sami pochopíte. 

Po zásahu „dobrej víly“ sa zmenilo v DC veľa k dobrému.  Okrem exteriérových úprava sa zlepšila atmosféra medzi návštevníkmi DC.  V takejto interpersonálnej atmosfére sa uskutoč-nilo veľa kultúrno-spoločenských aktivít, ktorých hlavným organizátorom bola JDS Vranov centrum.

Čas plynul, došlo ku „výmene  stráže“ v DC a vedľa seba si užívali priestory aj takí, ktorí predtým si liezli „na nervy“. 

No s príchodom leta bolo evidentne vidieť, že nielen „opozícia“ (ako sme nazvali menšiu skupinu, ktorá nepochopila stanovy DC), ale aj mnoho z tej druhej strany prestali navštevo-vať  priestory DC.   Spočiatku sa to pripisovalo aj zdravotným dôvodom, ale keď bolo eviden-tné, že tomu to nie je tak, dovolili sme si položiť niekoľko otázok  „tým, strateným prípadom

takto:  „Priatelia, prečo uprednostňujete kávu v obchodnom zariadení pred DC. Nie je azda dobrá?“  No vraj naša káva je lepšia. „Ste nejako obmedzovaní v prístupe do DC?“  Vraj nie. 

Vravím im „no a kde je potom problém“?  Oni vraj, že „problém sedí v DC“.  Priznávam sa, že mi to nebolo jasné, ale vravím im „teší ma aspoň to, že ten problém nestojí pred vami“.  Ale keď už problém existuje, popíšte ho, čo ak sa mýlite?!  A oni popísali problém takto:

1.      Ten „problém“ trpí komplexom absolútnej pravdy.

2.      Ten „problém“ trpí stratou pamäte, lebo si nespomína na obsah stanov DC.

3.      Ten „problém“ sa stará o zverený majetok, ale namiesto vytvárania podmienok pre ko-nanie nejakej aktivity nám „servíruje“ prekážky, ktoré smerujú k pochopeniu toho, že „on je tu šéf“, on rozhoduje ...., a to aj tam, kde nebol zvolený.  V podstate môžete tu robiť to, čo on uzná za možné, tak ako to on uzná za vhodné, lebo nakoniec on je tu šéf.  

4.      Ten „problém“ si vytvára vlastné pravidlá – a to, že sú v nich aj prvky diskriminácie, to nie je podstatné.  (zaujímavé, čo?)

5.      Ak prídete s požiadavkou na niečo, čo je vo verejnom záujme, počujete „to tu nemá čo robiť“?!

6.      Ten „problém“ napriek upozorneniu nerešpektuje fakt, že podľa stanov DC, nemá žiadne rozhodovacie právo! Neuvedomuje si, že on tam je pre dôchodcov a nie dô-chodcovia sú tam z jeho vôle. 

No toto, no toto (ako v tureckom seriály) – vravím si. Ja mám tiež také skúsenosti ale, vravím im, na rozdiel od vás, ja nenechávam „špinu zažrať sa“.

No a čo zmôžeš, vravia oni. Nuž oslovíme „zázračnú vílu, ona má takú paličku, ktorou tomu problému klepne po prstoch“.  Keď to nepostačí, má aj inú paličku a po jej použití bude „hop, stratil sa nám ľudoop“. 

Toto určite zaberie, zhodli sme sa a čas ukáže čo a ako.  Až mi odľahlo.

A čo vy,  viete kde je v tej rozprávke ponaučenie?   Poučte sa, v živote to pomáha.